Wybór motywu do budowy strony

Hej! Skończyłem właśnie kurs WP, ale widzę, że nie wszystkie wtyczki lub funkcje jakie chciałbym mieć zostały omówione. Proszę wskażcie mi jaką nazwę motywu powinien wybrać i edytora aby tworzyć stronę dla branży finansowej, leasingowej i ubezpieczeniowej. Dodam , że interesuje mnie wtyczka z chatem lub zainstalowaniem telefonu do kontaktu oraz funkcję paska z przewijajacymi sie np. logami firm ubezpieczeniowymi lub leasingowymi. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Hej, branża nie ma specjalnie jakiegoś znaczenia. Jeśli jesteś początkujący najlepiej wybrać coś na czym Ci się najłatwiej pracuje. Z mojej strony mogę podpowiedzieć, że ja bym brała motyw Blocksy albo Kadence z pagebuilderem Gutenberg (można się wesprzeć dodatkowymi blokami do Gutenberga jak np Kadence Blocks, Stackable czy Gutentor).
Do telefonu nie musisz mieć żadnej wtyczki. Jeśli chcesz by po kliknięciu na numer telefonu następowało wybieranie numeru na komórce to wystarczy ten numer podlinkować: “tel:48123123123” to samo z przyciskiem/ikonką itp. Logotypy dodasz galerią przewijaną lub karuzelą obrazków (jeśli skorzystasz z wtyczki, która dodaje bloki do Gutenberga, to blok karuzeli czy galerii będzie to wbudowany - nie potrzeba dodatkowej wtyczki, im ich mniej tym lepiej).

Dziękuję za info. Czy w motywie Ocean WP jest takie narzędzie jk galeria przewijana lub karuzela obrazków, czy muszę instalować do tego dodatkową wtyczkę. Działam w edytorze Gutenberga.

W repozytorium WordPressa jest ponad 59.000 darmowych wtyczek, więc ciężko wszystkie w jednym miejscu (np. kursie) opisać. Do tego co jakiś czas dochodzą nowe, a nie wspierane przez twórców są usuwane. Podobnie jest z motywami, których jest nieco mniej, bo ponad 13.000 :wink:

Jeśli chodzi o wybór motywu, to proponuję pobawić się (dosłownie!) kilkoma z nich i sprawdzić, który z nich najbardziej Ci odpowiada, bo każdy ma swoje preferencje. Ja pracuję głównie na motywie Astra, ale tworzyłem i obsługiwałem również strony wykorzystujące inne motywy - wspomniany wcześniej Kadence, Ocean WP, ColorMag i inne.

Jako główny builder proponuję natywny wordpressowy edytor, czyli Gutenberg. Możesz też pobawić się innymi takimi jak np. Elementor. Jednak z racji tego, że WordPress idzie w kierunku FSE (Full Site Editing), to warto z Gutenberga korzystać.